Waarom “Shine Your Sink” werkt, kracht van routines

Shine Your Sink

“Shine Your Sink” en de flylady

Ik heb het in mijn blog al vaker gehad over “the Flylady“. De Flylady heeft (voor zichzelf) een systeem gevonden waardoor je op een langzame en gestructureerde manier je huishouden onder controle kunt houden. Met dagelijkse routines en “babysteps” laat ze je kennismaken met het systeem en zo de chaos (can’t have anyone over syndrom, ik durf niemand in huis te laten syndroom) te verwijderen. De eerste babystep die de Flylady je laat nemen is om elke dag je gootsteen te laten glimmen. Ze heeft er een truuk voor om deze ook echt te laten glimmen en het is de bedoeling dat je deze dagelijks bijhoudt. Een lege wasbak (dus geen afwas meer op het aanrecht) zorgt ervoor dat je de volgende ochtend met goede moed aan de dag begint en niet al gelijk weer gefrustreerd begint met een afwas die je liefdevol aan loopt te staren.

Elke dag “Shine Your Sink” 

Afwassen
Foto: Marek Studzinski – Unsplash

Hoewel ik regelmatig van het routinepad afglij, duurt het niet meer lang of ik ben er alweer op. Noem het luiheid (procrastinatie). Toch helpt deze routine een anker voor de overige routines die ik inmiddels hier aan vast heb geplakt. Dus als ik de wasbak niet leeg heb, dan gebeuren er ook een hoop andere dingen niet.
Routines zijn belangrijk ik het leven, ze geven houvast en sturing. Het gaat er dus niet om dat je wasbak je tegemoet glimt, maar dat je een routine opbouwt. In het geval van de Flylady een routine om je huis op orde te brengen. De kunst van de routine vasthouden is dus het starten. Als je eenmaal de mentale switch hebt gemaakt dat je het gaat doen, dan ben je ook zo klaar (als je de afwas inmiddels onder controle hebt, zet anders je schouders eronder en ga ervoor, als is het maar voor 5 minuten, elke dag een beetje is beter dan niets)

De beloning 

Shiny Sink
Foto: Andrea Davis Unsplash

Word je voor al deze moeite ook beloont? Je moet altijd je successen vieren, hoe klein ook. Dus vier het feit dat je je afwas hebt weggewerkt en zelfs dat je aan je afwas hebt gewerkt!
En vier het de volgende ochtend opnieuw dat je blij bent dat je je ontbijt mag maken op een leeg aanrecht, op een schoon bordje.
Vier dat je goed voor jezelf hebt gezorgd dat je trots mag zijn op alles wat je doet. Al lijkt het klein, de babysteps kunnen je leven echt veranderen.Begin met jouw shiny sink, begin een routine 

Naast de officiële site van The Flylady, heeft Nederland ook een Nederlandse Flylady pagina op Facebook. Hier wordt je gemotiveerd en vind je tips om je huishouden te organiseren. En je kunt hier natuurlijk ook je vragen stellen. Wil je eerst eens zien wat dat hele Flylady gebeuren is, kijk dan op YouTube, naar Diane in Denmark en A Secret Slob . Begin klein en bouw vanuit daar de rest van je routines op!

Foto: Danielle Macinnes – Unsplash

Laat me weten wat je ervan vindt!!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.