Wat de bullet journal mij bracht

Ik ben nu zo’n 3/4 jaar echt aan het Bujo-en. En dit heeft mijn leven best veranderd. Dus Bujo-en of bullet journaling heeft voor mij echt een meerwaarde.
Ik zal je vertellen waarom.

Planning

Begin vorig jaar ben ik overgestapt van de Getting Things done methodiek naar de Bullet Journal.

Getting things done is een fantastische methode, die ik nog steeds gebruik, maar er mist een, voor mij heel belangrijk, element. Namelijk, plannen. En als ik niets plan, wordt ik geleefd door de omgeving en gebeurt er dus niets met doelen die ik voor ogen heb. Ik weet niet hoe jij het vind, maar ik ga dan met een onvoldaan gevoel naar bed. Terwijl ik de hele dag hard bezig ben geweest met van alles en nog wat. Dus de bujo geeft mij de gelegenheid om mijn taken te plannen (zonder vast te zitten aan de vaste layout van een agenda en zonder al te veel af te wijken van het GTD principe).

Creativiteit

Alhoewel de bullet journal geen art journal is, zal Pinterest je soms anders doen geloven. Het is niet de bedoeling dat je bullet journal er uit gaat zien als een art journal. De basis van bullet journaling is dat je je taken en al het andere verzameld op 1 plek. Het feit dat deze manier analoog is, doet wat met mijn creativiteit. Ik probeer netjes te schrijven, want dat ziet er toch beter uit. Het oog wil schijnbaar toch wat. En zo kom ik langzaam maar zeker terug bij wat ik vroeger leuk vond. Namelijk teken en schilderen. Heel lang heb ik dat niet meer gedaan, maar dankzij de bullet journal ben ik mijn creativiteit gaan herontdekken.

Herinneringen

Nu is mijn bullet journal echt geen uitspatting van kleur tekeningen en netheid, het blijft een “werkschrift”, maar het is wel leuk om te zien hoe zaken zich ontwikkelen en vooral hoe je op een creatieve manier je doelen kunt registreren. Dat creatieve doe ik in een ander medium.

Inzicht

De trackers…. Ik weet niet wie daar mee is begonnen, maar ik weet dat ik via YouTube terecht kwam bij Bohoberry. Zij heeft een fantastisch handschrift en haar bujo ziet er schitterend uit… Zij gebruikte trackers om doelen te registeren, wat wil je elke dag hebben gedaan? Je kunt dit dom vinden, want waarom zou je iets volgen wat je elke dag al doet, maar ik vind het mooi. Wanneer je de juiste dingen trackt (of volgt) kun je een patroon zien, of kun je zien waar je aan moet werken, of ze helpen je ter herinneren aan zaken die je zou vergeten.
Het voordeel van de bujo is dat je elke maand opnieuw kan beginnen. En inmiddels ben ik zover dat ik alleen de dingen volg van die maand die ik echt wil weten, of moet doen. Zo is medicijngebruik eentje die er in blijft staan, het klinkt stom, want ik moet het gebruiken, maar ik vergeet het ook vaak. Sinds deze in mijn tracker staat ben ik het eigenlijk nooit vergeten. De trackers gaven mij ook inzicht dat ik best veel koffie dronk en weinig water, daar ben ik dus mee aan de slag gegaan en ik moet zeggen dat de verhouding omgeslagen is, maar het blijft lastig om voldoende vocht tot mij te nemen.
Ook heb ik nu een blokje “Eigen tijd”, want hoeveel tijd per maand besteed ik nu eigenlijk aan “Mij”?

Habittracker

Rust

Omdat ALLES in de bujo staat, hoef ik niet te zoeken naar zaken. Ik werk per dag, dus alles staat op chronologische volgorde. Moet ik wat groters kwijt, zoals een notities bij een presentatie, dan sla ik de bladzijde om en begin daar. Is het wat kleiners, dan komt het gewoon onder het laatste wat ik had neergezet.
Iconen kunnen helpen om deze notities snel terug te kunnen vinden, zoals interessante webpagina’s, te bellen mensen of zaken die alleen thuis/op het werk kunnen gebeuren.
Zie je in eens een leuke vakantiebestemming voorbij komen, dan maak je een lijst aan.
Deze lijsten en belangrijke pagina’s neem ik op in de index, zodat ik op een later moment de pagina makkelijk terug kan vinden en eventueel kan aanvullen.

Flexibiliteit

Een bullet journal is flexibel. Je ontwerpt hem namelijk zelf. Je kunt denken dat dat veel werk is. Maar dat is maar hoe je het zelf invult en hoeveel werk je ervan maakt. Kijk maar eens hoe simpel de originele opzet van de bulletjournal is op bulletjournal.com.
Persoonlijk vind ik het niet veel werk, ik moet het anders zeggen, door het opmaken van de bullet journal kijk ik meer vooruit. Ik plan beter en werk daardoor efficiënter, dat scheelt weer heel veel tijd.

Verschillende dagelijkse lijsten

En bevalt een layout je niet, nou, dan wijzig je hem toch? Dat kan per maand, per week en zelfs per dag. Dus je bent nooit afhankelijk van de strakke belijning van een agenda. Is het een dag druk, dan heb je een bladzijde gevult. Is het rustig, nou dan kun je meerdere dagen kwijt op 1 pagina. Heb je een dag, een week of misschien zelfs een maand niets, dan is er niets aan de hand, je begint gewoon weer waar je geëindigd bent en zo verspil je geen papier. Wil je een lijst maken, pak een bladzijde en begin met schrijven, de bullet journal is zo flexibel als je zelf wilt dat hij is.

Nadelen

Zijn er dan geen nadelen? Nou, ik heb ze nog niet echt gevonden. Tenminste in combinatie met mijn digitale agenda gaat alles prima. Want dat plingetje heb ik vaak echt nodig om me eraan te herinneren dat ik ergens heen moet. En in een digitale agenda vind ik het inplannen van afspraken (in de toekomst) ook makkelijker. Dus dat doe ik een beetje dubbel 🙂 . En ik noteer ze in mijn futurelog (voor verjaardagen en meerdaagse evenementen) of in mijn calendex en dus in mijn digitale kalender.

Bullet Journal vol?

En als je bullet journal nu vol is en je lijsten nog niet volledig? Dan zijn er meerdere opties, maar persoonlijk vind ik het herbeoordelen van een lijst en het opnieuw opschrijven van grotere waarde dan het klakkeloos copy-pasten van een digitale lijst. Omdat ik het moet opschrijven denk ik er meer over na of ik het wel wil opschrijven en dus nodig heb/nog wil doen. Maar voor meerjaren plannen zijn digitale oplossingen (of een ander boekje)  waarschijnlijk makkelijker, maar de kleine actiepunten neem je natuurlijk weer over in je bullet journal.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.