Wat hebben Marie Kondo en David Allen (GTD) gemeen

Altijd ben ik op zoek naar oplossingen om mijn leven op een makkelijke manier te organiseren. Zo lees ik veel boeken die hierover gaan. Wat is de makkelijkste manier om mijn werk, huishouden, kortom mijn leven te organiseren. Ik heb dus gelezen over verschillende methoden om te organiseren, maar opeens viel mij iets op bij alle methoden. Ze zijn eigenlijk gelijk! Ze gaan uit van dezelfde stappen, verpakt in een andere naam, maar toch! De overeenkomsten tussen konmari en gtd, ik zal ze laten zien.

David Allen – GTD

David Allen is de bedenker van de GTD (Getting Things Done) methode, waarover ik het al eerder heb gehad en ook vaker zal hebben. Al zoekende naar een manier om mijn werk te organiseren kwam ik op zijn methodiek (want dat is het) uit. De methode bestaat uit de stappen:

  1. Verzamelen
  2. Verwerken/verduidelijken
  3. Organiseren
  4. Bekijken/reflecteren
  5. Doen

Houd deze termen even vast.

Marie Kondo

Marie Kondo is de bedenker van de Konmari methode. Een manier om je huishouden te organiseren. In haar boek Opgeruimd! wordt uitgelegd hoe de methode werkt, maar in hoofdlijnen bestaat het uit de volgende stappen:

  1. Verzamel alles van 1 categorie
  2. Does it spark joy – geeft het onderdeel wat je in handen hebt je een goed gevoel?
  3. Opbergen
  4. Ga door naar de volgende categorie en herhaal

Zie jij al de overeenkosten?

Overeenkomsten tussen konmari en gtd

verzamelenVerzamelen

Mij viel het op dat alle methodes onder andere beginnen met ” verzamelen” . Verzamel spullen,kleding, boeken, emails.Nou, dat is voor mij niet zo’n probleem. In verzamelen ben ik heel goed. Waarom moet je verzamelen? Wanneer je verzameld creeer je een vorm van overzicht. Je ziet wat je hebt.

Verwerken

Dan stap twee, verwerken of “does it spark joy”.
Is alles wat je verzameld nuttig? Heeft het (nog) waarde? Vind ik het nog leuk?
Is de verzamelde informatie nog recent? Gebruik ik die spullen nog? Ga ik ooit nog met die hobby door? Wat is het? Moet ik er iets mee?

Organiseren

De spullen die ik wel moet bewaren of wil bewaren moet ik organiseren of opbergen. In elk geval, moet ik ze op een plek opruimen waar ik ze in te toekomst weer kan vinden. Elk onderdeel “zijn eigen huis”.
Alles wat je in handen hebt gehad en wilt bewaren moet dus zijn eigen plek krijgen. En het handigst is dus een plek waar spullen uit dezelfde categorie ook terecht kunnen, kleren in de klerenkast, nota’s in een (multo)map nota’s, emails die verwerkt zijn, maar wel bewaard moeten worden in een archiefmap, pennen in het pennenbakje en ga zo maar door.

Doen!

Doen…. Daar ligt de kracht van alle organisatiemethodes, je moet doen. Lezen erover helpt je niet om je kamer opgeruimd te krijgen, het internet afstruinen helpt je niet om je mailbox leeg te krijgen, en Pinterest helpt je niet om je woonkamer van een mooie kleur te voorzien. Je moet het doen!

Conclusie

Kortom met de volgende stappen organiseer je alles in je leven:
Stap 1: Verzamelen – zorg dat je weet wat je hebt, waar je het hebt
Stap 2: Verwerken – wil of moet je het bewaren? Zo niet, gooi het weg (of geef het weg)
Stap 3: Organiseren – zorg ervoor dat je een vaste plek creeert/zoekt/vindt voor hetgene wat je verwerkt een “eigen huis”
Stap 4: Doen. Op zich maakt het volgens mij niet uit waar je begint, maar begin!!

 [bol_product_links block_id=”bol_5b05b756a867c_selected-products” products=”9200000036034901,9200000040419152″ name=”Kon Mari” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”E8960C” deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]
Let op, deze pagina bevat affiliatie links. Dit betekend dat als je via de link het boek besteld dat ik een klein percentage ontvang. Vind ik fijn!

 

Laat me weten wat je ervan vindt!!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.