Wat is deep work (en wat heb je eraan)

Foto door Charles Deluvio via Unsplash

Heb je ook van die dagen dat je honderd-en-één dingen tegelijkertijd doet? En vooral door de buitenwereld opgedragen….
Je bent blij dat je wat taken van je to-do lijst hebt afgewerkt, maar die ene taak staat er nog steeds op. De taak waar je rustig de tijd voor moet nemen….deep work kan je daarbij helpen.

Wat is Deep Work en waarom heb je het nodig

De definitie van Deep Work komt uit het gelijknamige boek van Cal Newport: “Professionele activiteit uitgevoerd in een staat van afleidingsvrije concentratie die je cognitieve vermogens tot het uiterste drijven.”
Kortom: geplande tijd waarbij je de taak doet waar je je koppie even compleet bij nodig hebt.

Afleiding is overal aanwezig

Foto door Alex Kotliarskyi via Unsplas.com

Ik kan uit ervaring spreken dat het moeilijk is om niet afgeleid te raken als je je er niet op instelt. In een kantoor waar je met meerdere mensen werkt is er altijd wel iemand die zich verplaatst. Of er komt iemand iets vragen. En daarnaast heb je nog alle piepjes, plingetjes en “gewone” telefoontjes die je uit je concentratie halen.
Onderzoek heeft aangetoond dat het zo’n 23!! minuten duurt voordat je weer geconcentreerd terug aan je werk bent.. Niet alleen geeft afleiding kans op fouten, maar verhoogt ook de stress volgens dit rapport. Kortom we laten ons makkelijk afleiden en besteden daarom het grootste deel van de dag aan oppervlakkige werkzaamheden, de snelle acties, die ons niet veel genoegen opleveren.

Maak tijd voor Deep Work

Blokkeer tijd in je agenda om die ene taak op de juiste manier en met de aandacht die het nodig heeft af te ronden. Zoek een plek op waar je niet gestoord wordt en zet alle externe afleidingen uit: laat je telefoon in een andere ruimte, zet je e-mail notificaties uit, of nog beter probeer zonder internet te werken.
Dankzij Covid-19 is het nu “normaal” geworden om thuis te werken, in mijn geval is dit de ideale dag om Deep Work in te plannen en uit te voeren.
Dit geeft mij dus een vaste dag en een een vast moment om deep work uit te voeren. Niet alleen wordt dit een gewoonte, het is ook makkelijk te communiceren naar de mensen om je heen: “dinsdag tussen 8:00 en 10:00 wil ik niet gestoord worden.”

Deep work
Deep work in een rustig cafe kan voor sommigen ook.

Conclusie

Kick af van het idee dat je altijd overal bereikbaar moet zijn. Maak bewust tijd vrij, verplaats je naar een afleidingsloze ruimte en werk daar zonder afleiding aan die taak die jouw volledige aandacht nodig heeft. En rond deze op de juiste manier af.
Plan Deep work blokken in, deze duren volgen Newport minimaal 90 minuten, en werk geconcentreerd aan deze ene taak of werk die reeks kleinere taakjes af die telkens blijven liggen

Vind je het interessant wat ik schrijf, geef je dan op voor mijn nieuwsbrief. Een keer per maand ontvang je dan een overzicht van de gepubliceerde artikelen en toegang tot mijn freebees!

Laat me weten wat je ervan vindt!!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.