Wat is een Bullet Journal en waar gebruik je hem voor?

Wat is een bullet journal? De bullet journal is nog steeds populair en wat ik vaak lees op Facebook of andere social media is dat mensen niet weten wat ze in hun bullet journal moeten schrijven of wat ze ermee moeten doen. Heb jij ook een bullet journal liggen, maar weet je niet wat je er mee moet doen? Lees dan verder.

Wat is een Bullet Journal?

LT Copper

Een bullet journal is eigenlijk niets anders als een schrift of een boekje en verder kan het alles zijn wat jij nodig hebt.
Heb je moeite met het onthouden van dingen, dan is de Bullet Journal voor jouw een notitieboek.  Hou je van het afvinken van de dingen die je hebt gedaan, dan is de Bullet Journal voor jou een to-do list. Schrijf je graag over wat er allemaal is gebeurt in je dag, dan is de Bullet Journal voor jou een dagboek. Kortom de Bullet Journal kan alles zijn. Het verandert mee met jou. Heb je een agenda nodig, dan wordt het een agenda, heb je de Bullet Journal even niet nodig, ook niet erg. Ga je, wanneer je hem weer oppakt, gewoon weer door waar je bent gebleven.

Wat maakt de Bullet Journal bijzonder?

Het verschil tussen een Bullet Journal (zoals deze oorspronkelijk is bedacht) en een to-do lijst, dagboek of ideeënboek is, dat je regelmatig terugkijkt wat je allemaal hebt geschreven in je Bullet Journal. Het reflecteren op wat je gedaan hebt en wilt gaan doen is belangrijk (volgens Ryder Carroll) om je toekomst richting te geven.

Het woord Bullet Journal wordt nu voor vanalles gebruikt, maar als je de site bekijkt van The Bullet Journal, zul je begrijpen dat het niet zomaar een boekje is, maar eigenlijk een heel systeem.

Voor wie is de Bullet Journal?

Je Bullet Journal is er vooral voor jou, als student om je huiswerk in te noteren en te plannen, en voor jou, als moeder, zodat je de momentjes met je kind op kan schrijven en dat ene product, waar je nu op de rand van de zandbak aan denkt niet vergeet te kopen. Of ben jij die creatieve geest die van elk stuk papier een kunstwerk kan maken, ook dan is de Bullet Journal geschikt.
Misschien ben je wel alle drie en zijn jouw krabbels altijd al een lust om naar te kijken.
Maar misschien bij jij die leraar, die halverwege de les ineens een ingeving voor het aanbieden van de stof krijgt. Ook dat kan in de Bullet Journal.

Natuur kun je online heel veel voorbeelden vinden hoe een Bullet Journal gebruikt wordt, en vinden we het leuk om in de Bullet Journals van anderen te snuffelen, op zoek naar ideeën, maar je moet het toch echt zelf doen. En dan kan je uit het veld worden geslagen door al die mooie layouts, die prachtige tekeningen, die kekke stickers… wanneer je die aanschaft, dan gaat het vast lukken!

Waarom een Bullet Journal

Nee, ook met de stickers zal je je bullet journal niet vullen, als je niet weet waarom je hem zou moeten gebruiken.
Ik ben met een Bullet Journal begonnen voordat ik de bullet journal methode toepaste. Ik volgende namelijk de raad op van David Allen (GTD): schrijf alles op. En dat doe ik dus ook. Alles wat ik moet doen, wil doen, wil onthouden, moet onthouden vindt zijn plek in “mijn boekje”. Ook wel mijn externe brein genoemd. Mijn boekje is de kracht achter het niets vergeten. Hij is niet mooi (op de maandspread na), maar vooral praktisch. Het laat me zien wat ik gedaan en geleerd heb en laat me nadenken over wat ik wil .

De ondertitel van de bullet journal methode is dan ook :

Track the Past, Order the Present, Design the Future

Ryder Caroll

Dus, dat betekent dus zoiets als: “bekijk het verleden, bepaal het heden en ontwerp de toekomst.” Met alles wat je opschrijft + het nakijken en herleven van je notities zorg je ervoor dat je bewuster gaat leven.

Begin je Bullet Journal

Begin je bullet journal op jouw manier, tuurlijk zul je eerst de werkwijze van duizenden anderen die je hebt bekeken op Youtube en Pinterest kopiëren, maar wanneer je echt gebruik gaat maken van je Bullet Journal vind je vanzelf een manier die bij je past. Pas ervoor op dat je je bullet journal niet in de kast gooit omdat ie er niet mooi uit ziet. De reden waarom je van mij eigenlijk nooit dailies ziet, is omdat er in gekrast wordt , bij gekrabbeld, snel een notitie bijgeschreven, dus zeker niet Instagram waardig. Maar dat hoeft ook niet. De bullet journal houd mij bij de les. Er zouden meer mensen de bullet journal moeten gebruiken om hun leven op orde te krijgen.

Dus zet je perfectionisme in de kast en haal je bullet journal eruit en Track the Past, Order the Present en Design the Future

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.