Wat is een junk journal en wat kan je ermee?

Misschien heb je wel eens gehoord van een junk journal, maar wat is het en wat kan je met een junkjournal?
In deze blogpost zullen de volgende punten voorbij komen
- Wat is een junk journal
- Waarom een junk journal?
- Wat kan je met een junk journal?
- De basis van een junk journal
- Wat heb je nodig om zelf een junk journal te maken

Wat is een junk journal
Zoals het (engelse) woord JUNK al zegt, troep. Een junk journal is gemaakt uit resten, uit verschillende materialen al dan niet gerecycled. Hoe deze er uit ziet is van persoon tot persoon verschillend. Maar je kunt alle materialen gebruiken die je maar wilt. Je kunt gebruik maken van verpakkingsmateriaal, enveloppen of oude boeken. Het maakt eigenlijk niet uit wat je gebruikt, want het is jouw junk journal.
Waarom een junk journal?
Wanneer je last hebt van het “witte blad” syndroom is een junk journal heel fijn. In de meeste gevallen heeft je journal namelijk geen spierwit blad. En aangezien een junk journal er wat rommelig uitziet is het ook niet erg als je een keer iets niet helemaal netjes hebt geverft of die tekening toch niet zo is geworden als je had gedacht. In mijn geval helpt het uiterlijk van de journal zelf al om de lat voor mijzelf te verlagen, of in elk geval minder gefrustreerd te zijn als het niet zo uitpakt als ik in mijn hoofd had.
Wat kan je met een junk journal?
Een junkjournal kun je eigenlijk voor alles gebruiken. Je kunt je junk journal gebruiken als schrijf journal (als dagboek). Schrijf er dagelijks in of als je iets echt niet wilt vergeten. Vul je tekst aan met visuele herinnering als een bonnetje of kaart.



Gebruik je junkjournal als art journal. Wanneer je niet zo’n schrijver bent kun je door je tekeningen en schilderijen er in te maken, ook een herinnering opslaan.



Als lijsten verzameling. Je to do lijst of je lijst met boeken die je nog wilt lezen, of een lijst van boeken die je al gelezen hebt. Plaatsen of cafe’s waar je een bezoek aan wilt brengen. Of misschien je bucket list.
Gebruik het als vakantie boek. Waar je verteld wat je gedaan heb en er een foto bij plakt of die ansichtkaart of die mooie bloem die je zag.



Of je plakt er gewoon alles in wat jij mooi vind of wat je wilt bewaren. Je kunt namelijk alles met je junk journal. De enige beperking die je hebt, is jezelf. En het hoeft ook niet allemaal in 1 journal. Je kunt verschillende journals gebruiken voor verschillende doeleinden.



De basis van een junk journal
Je kunt je junk journal helemaal zelf maken, van de kaft tot aan het inbinden van het papier. Maar je kunt ook gebruik maken van een oud boek of tijdschrift. Je plakt dan over de pagina’s wat jij wilt. Het is bij het gebruik van een boek wel verstandig om een (groot) deel van de pagina’s te verwijderen. Anders gaat hij al snel niet meer dicht.
Wat heb je nodig om zelf een junk journal te maken?
Persoonlijk vind ik het én leuk om een eigen junk journal te maken én je kunt dan zelf bepalen wat voor type papier je er in doet. Verf je veel, dan is dikker papier fijner, schrijf je liever dan moeten de bladzijdes dat wel mogelijk maken.
Voor de kaft
Er zijn verschillende manieren om een kaft te maken. Je kunt bijvoorbeeld gebruik maken van een
- Oude cornflakes box die je gebruikt en bekleed met papier (of stof).
- Achterkant van een tekenblok of ander karton om je eigen voor- en achterkant en rug te maken.
- Oud boek waarvan je de binnenkant verwijderd, zodat je alleen de kaft overhoud.
De inserts (met andere woorden je pagina’s).
Ook hier zijn verschillende methoden en manieren. Maar in principe kun je elk papier gebruiken wat je tegenkomt. Hoewel het ene papier bij gebruik wat meer stevigheid moet krijgen als de ander. Hou je van een vintage look dan kun je wit papier ook met koffie of thee bewerken, dan krijg je een rustige beige look (en dat voor komt dat ook weer het witte blad syndroom). Ben je een heel kleurrijk persoon kun je alle kleuren van de regenboog gebruiken, of je gebruikt de kleur en pagina’s van een thema: tuinieren of de zee. Waarbij je bij tuinieren dus vooral gebruik maakt van pagina’s met groen erop en bij de zee van blauw.
Persoonlijk vind ik het het mooist als je gebruik maakt van maar 1 of twee kleurnuances aangevuld door de beige door thee of koffie gekleurde bladen of oude (muziek) pagina’s. Wanneer je een paar kleuren of een thema hebt uitgezocht kan dit ook schelen bij het maken van beslissingen wat je allemaal wilt gebruiken.
Overige materialen en gereedschap
- lijm
- papier, (vlies) behang of stof om je kaft mee te bekleden
- draad om de pagina’s in te binden:
- borduurgaren
- wat steviger naaigaren
- boekbindgaren
- lineaal
- schaar, of mes
- vouwbeen of stomp voorwerp om scherpe vouwen te kunnen maken
- plakband (of ducttape) voor de kaft
- alles wat je in je journal wil plakken, of waar je het mooi mee wilt maken