Wat kun je in je werk met een bullet journal?

Ik gebruik mijn Bullet Journal vooral voor mijn werk. Waar veel mensen de vergaderruimte betreden met een laptop (of helemaal niets), heb ik altijd mijn Bullet Journal bij me. De Bullet Journal helpt me om de dingen uit mijn hoofd te halen zonder dat ik ze vergeet. De Bullet Journal is voor mij het perfecte gereedschap in mijn werk.

Geen afleiding

Wanneer je achter een scherm zit wordt je sneller afgeleid, dat is tenminste mijn mening. Hier popt er een mailwaarschuwing op en daar vraagt iemand je aandacht via een Skypegesprek.. Blijf er dan maar eens geconcentreerd bij in een vergadering. Een Bullet Journal geeft je op die fronten dus geen afleiding, maar kan bij minder interessante delen ook goed gebruikt worden om even lekker te doodlen En dat is weer goed voor de ontspanning. Ik schrijf ook vaak wat steekpunten op van wat er is besproken. Natuurlijk de actiepunten die ik moet doen of iets anders wat me heeft getriggerd en wat ik niet wil vergeten. In sommige gevallen is dit helemaal niet gerelateerd aan de huidige situatie, het brein werkt soms heel bijzonder. De Bullet Journal geeft je de vrijheid om dit dan toch op te schrijven. Dit is lastiger als je al in een document zit met een bestemming (zoals de notulen).

macbook pro on brown wooden table
Photo by Andrew Neel on Pexels.com

Bewuste voorbereiding.

In mijn Bullet Journal plan ik de maanden, de weken en de dagen. Natuurlijk staan de afspraken ook in een digitale agenda. Het delen van afspraken, maar ook de hulp van een waarschuwing zijn dingen die een papieren “agenda” niet kunnen en die ik wel nodig heb.
Het handmatig overschrijven van deze afspraken in mijn maandoverzicht of weekoverzicht zorgt ervoor dat ik overzicht heb over wat er moet gebeuren. Het laat me zien waar ik zeker aan moet werken deze week. Ook zorgt het ervoor dat ik bewust even stilsta bij deze afspraken. Soms schieten er daardoor dingen te binnen die ik nog moet doen, of dingen die ik tijdens de afspraak of vergadering wil bespreken. Of de realisatie dat er zoveel afspraken staan gepland dat er veel andere dingen niet gedaan kunnen worden die week.

Afsluiting van de week

Natuurlijk werkt een systeem alleen als je er op kunt vertrouwen. De weekly review is een vast punt in de week waarin ik door mijn Bullet Journal blader om te zien wat ik niet heb gedaan. Deze punten worden dan verwerkt. Het is ook het moment om de Index aan te vullen en eventuele projectpagina’s. Ik maak een planning van wat ik wil en moet doen de aankomende week . En zorg ervoor dat mijn lijst met dingen die ik kan doen (en wil doen) deze week ook opgeschreven is, zodat ik niet eerst hoef te bedenken wat ik “nu eens zal doen”.

person using macbook pro on white table
Photo by cottonbro on Pexels.com

Brainstormen

Hoewel ik de Bujo dus veel meer gebruik voor werk als voor thuis vind ik het een heerlijk medium om in te brainstormen. Papier is geduldig, zodra je de pen op het papier hebt gezet is het permanent en kan je hoofd dus niet meer anders doen dan accepteren wat en hoe het er staat. Daarom kan het brainstormen op papier ook zo goed zijn, soms kom je vanuit je denktakken op plaatsen waar je anders nooit zou zijn gekomen.

Terugbladeren

Ik vind de Bullet Journals ook fijn om in terug te bladeren, om te zien wat er allemaal is gebeurd. Soms maak ik notities over iets wat er is gebeurd, of een gevoel dat ik heb gehad bij een gebeurtenis. Het geeft een beeld van wat er die dag is gebeurd.

Op een of andere manier voelt bladeren door een boekje fijner dan staren op een scherm. Alhoewel ik op het ogenblik dus ook veel doe in Notion.

Een Bullet Journal kun je in je werk dus zeer goed gebruiken.

Laat me weten wat je ervan vindt!!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.