Weekmenu, waarom en 4 manieren hoe.

Een van de grootste klappers die wij in de bezuinigingsrondes hebben gemaakt is het maken van een weekmenu. Niet alleen gooi je minder weg, maar je hoeft ook minder te kopen. Dus twee vliegen in een klap.

Vast weekmenu

Je kunt er voor kiezen om elke weekdag een thema te geven. Zoals bijvoorbeeld woensdag gehaktdag en vrijdag visdag. Zo hoef je alleen nog te verzinnen welk type groente en aardappelen/pasta/rijst je wilt eten.

Of als je helemaal niet zo van afwisseling houdt kun je ook bijvoorbeeld een macaroni- , patat- of pannenkoekendag instellen.

Weekmenu over de grens

Je kunt deze weken ook nog in een “vakantiejasje” stoppen, zoals een Chinese week, Mexicaanse week, Spaanse week etc.

Soms hebben supermarkten zelf ook een weekthema, als je het leuk vond kun je hier dus bij aansluiten. Ik vind het wel een uitdaging om in zo’n week 1 of 2x iets te maken wat je normaal nooit eet. Wie weet is het een hit en kan het op de lijst van de favorieten.

Weekmenu van favorieten

Lasagne Je hebt zelf vast ook favoriete recepten, verzameld in een kookboek, apps, of eigen schrift of map. Blader hier eens doorheen en inspireer jezelf door dat ene recept wat je toen gemaakt hebt en heel lekker was, weer eens op tafel te zetten.

Weekmenu van aanbiedingen

Persoonlijk ben ik van het menu met aanbiedingen. Wij halen bij 2 winkels boodschappen en vaak niet tegelijk (ook omdat de aanbiedingen niet gelijk lopen).

Op zondag spit ik de reclameblaadjes (lees apps) van de betreffende winkels door, op zoek naar de aanbiedingen.

Wanneer er geen speciale aanbiedingen zijn, is het handig om gebruik te maken van de seizoensgroenten, welke op dat moment dus vaak gunstig geprijsd zijn.

Welk vlees is voordelig, welke groenten worden aangeprezen en kan ik hiervan iets lekkers op tafel zetten?

Verschillende boodschappenlijstjesWeekemenu

Ik maak dus twee boodschappenlijstjes, waarbij er rekening wordt gehouden met de aanbiedingen op de verschillende dagen.

Ook wordt er (natuurlijk) rekening gehouden met eventuele activiteiten die ’s Avonds moeten plaatsvinden. kortom het is wat puzzelen, maar dan staat er gelijk ook vast wat er gegeten moet worden en hoeft er niet ’s Avonds naar de supermarkt gerend te worden om nog “iets” te halen of langs de afhaal te gaan.

Besparing

Deze manier van plannen (en het bewust omgaan met huishoudgeld) leverde ons een besparing op van bijna 200(!!) euro.

Op dit moment houden we 450 euro aan voor huishoudgeld (voeding en huishoudelijke artikelen). Soms is het lastig, bijvoorbeeld met verjaardagen of hele interessante aanbiedingen (koffie bijvoorbeeld). Maar over het het algemeen lukt dit zeer goed.

Laat me weten wat je ervan vindt!!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.