Wel opgeruimd, geen rust. Waarom de opgeruimde spullen me toch geen rust geven.

Sinds ik bewuster omga met het kopen en opruimen van spullen, merk ik dat niet alleen het verminderen van spullen rust geeft. Toch geven al die opgeruimde spullen me niet de rust die ik hoopte te krijgen. En daarom ben ik de ‘rabbithole’ van Pinterest ingedoken, op zoek naar wat ik mooi vind en vooral waarom waarom die plaatjes me een rustig gevoel gaven.

Esthetisch

bron: Pinterest. Deze komt steeds terug op mijn bord

De plaatjes van inrichtingen die mijn aanspreken hebben 1 ding gemeen. Alle spullen horen bij elkaar. Wanneer ik rond kijk ik vooral mijn knutselkamertje is het een bijeengeraapt zooitje. Elke keer als ik iets nodig had (of dacht te hebben), of als ik een bak in de aanbieding zag heb ik het gekocht, vooral kijkend naar de prijs (zo laag mogelijk). Mijn knutselkast bevatte dan ook allerlei bakjes in allerlei kleuren, maten en materialen. Dat geeft een onrustig beeld.

Zuinig

Hoewel een knutselaar alles kan gebruiken, ben ik al een tijd bezig om ook hierin te minimaliseren. Ik heb genoeg spullen. Het zit alleen overal in en dus niet altijd zichtbaar. En als iets onzichtbaar is, dan vergeet ik het snel. Labels op de verschillende dichte bakken helpen om me eraan te herinneren wat er in zit. En het is de bedoeling dat de spullen gebruikt worden en niet “gehoard”.

Aan de slag

Ik maakte een overzicht van wat ik had. Ik sorteerde de spullen en kon daarmee een goed overzicht krijgen wat ik precies nodig had.

Er vormde zich een mooi overzicht van alle spullen die ik wilde bewaren, op welke manier. Zo vormde zich een lijst met passende bakken.

Wensenlijstje

Omdat mijn verjaardag in het Corona tijdperk viel, gaf dat een mooie gelegenheid om geld te vragen. Ik had al bekeken wat ik wilde hebben en wat ik nodig had en een wensenlijstje bij de bekende wooninrichter gemaakt. Ik kon daar lang over na denken, omdat deze natuurlijk dicht was. Maar daardoor zijn de keuzes zeer bewust gemaakt.

Voorbereiden voorkomt de aanschaf van teveel spullen: het lijstje

nieuwe bakken

Ik heb opgemeten wat ik nodig had, uitgemeten in de kasten of het paste, de setup met tape getest en op basis daarvan mijn boodschappenlijst samengesteld. Om niet te zeggen 2 boodschappenlijsten, nl de “essentiele onderdelen” en de “die wil ik ook” onderdelen.
Groot was mijn vreugde toen de winkel open ging en ik, op de fiets, mijn essentiële onderdelen kon halen (toen de drukte een beetje voorbij was). Op de fiets, als buffer, want dan kan ik zeker niet teveel kopen…..

Enkele weken laten heb ik de rest gekocht (onderdelen die niet in de fietstas en -mand meekonden). De lijst met “dit wil ik” onderdelen. Deze lijst was nog wat meer geminimaliseerd gedurende de weken en in de winkel nogmaals, als ik niet meer wist waarom ik iets wilde kopen….. dan mocht ik het niet meenemen… En ik moet bekennen, bij thuiskomst heb ik niet echt iets gemist, dus toch nog niet genoeg erover nagedacht.

Wat vind jij, ga je opruimen en (her)gebruik je alle opbergdozen die je hebt (Kon-mari pleit hiervoor) of wil je ook dat het er ook (voor jou) rustig uit ziet.
Het kan natuurlijk best dat je een combinatie van kleuren en materialen fantastisch vind, maar voor mij is dat toch te onrustig.

(Ik ben heel slecht in het maken “before” foto’s, maar hier dan wel de “after”)

opgeruimde spullen geven me niet de rust
balans in kleur geeft rust

Laat me weten wat je ervan vindt!!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.