Optimaliseer Je Maandelijkse Bullet Journal Review met Ryder Carroll’s “Monthly Ritual”

Het beginnen van een nieuwe maand in je Bullet Journal is voor velen een feest en voor andere “te veel werk”. Maar het is maar hoe je het bekijkt. De Bullet Journal methode het maken van iets dat er perfect uitziet op Instagram waardig is (hoewel we allemaal van likes houden). De echte waarde van een Bullet Journal zit hem in de reflectie, in bewust omgaan met je tijd en de dingen die je in die tijd moet en wilt doen doen.

In een van zijn plan with us video’s (zie onderaan de blog) , laat Ryder Carrol zien hoe hij zijn “Monthly Ritual” doet voordat hij de nieuwe maand opzet. Ik heb deze sessie gekeken, en het maakt een hoop duidelijk, hoe je optimaal gebruik maakt van de Monthly view (en de andere weergaven). Hoewel dit niet uitgebreid wordt besproken in het boek ” “De Bullet Journal Methode”, geeft het waardevollen informatie over hoe je je komende maand kunt plannen en waarom de Bullet Journal opgebouwd is in een maand, week en dagoverzicht.

Ryder Carroll’s “Monthly Ritual” in je Bullet Journal

1. Begin met Terugblikken voordat je Vooruit Kijkt

Monthly Log Ryder Carroll

Het eerste onderdeel van de maandelijkse review is om terug te kijken naar je “monthly log” van de afgelopen weken. Volgens Ryder Carroll’s methode vul je voor elke dag een regel in met het belangrijkste wat je die dag hebt meegemaakt, of het nu een gebeurtenis was of een positief/negatief gevoel. Neem de tijd om de dagen aan te vullen die je nog niet hebt ingevuld, waarbij je gebruik kunt maken van je kalender of je dagelijkse notities.

2. Journal Over je Ervaringen van deze Maand

Schrijf je reflectie
(van https://bulletjournal.com)

Met alle bijzonderheden van de maand op een rijtje, is het nu tijd om te reflecteren en te journalen over de afgelopen maand. Je kunt ook gebruik maken van informatie uit je “Keek op de Week” als je die bijhoudt. Schrijf op welke gedachten er bij je opkomen, noteer taken en ideeën. Dit is een moment om je hoofd leeg te maken en je gedachten te ordenen.

3. Maak je nieuwe monthly log (Ryder Carroll stijl)

Setup Monthly Log
(van https://bulletjournal.com)

Je kunt de indeling van je bullet journal aanpassen aan je voorkeuren. Een veelgebruikte optie is om de dagen aan de linkerkant te noteren en de taken aan de rechterkant. Je kunt ook nog een scheiding te maken tussen persoonlijke en werkgerelateerde taken. Pas je journal aan zoals het het beste bij jouw behoeften past.

4. Terugbladeren voor Open Taken: Een Cruciale Stap

Flow Montly Ritual
(van https://bulletjournal.com)

Het is nu tijd om terug te bladeren door je Bujo en op zoek te gaan naar taken die je hebt opgeschreven, maar die nog niet zijn afgestreept. Deze neem je niet zomaar weer over in je nieuwe maand. Alles wat je doet moet namelijk waarde hebben. Dus stel jezelf de volgende vragen:

  • Is het echt nodig, is het een essentiële taak?
  • Is het waardevol?
  • Heeft het consequenties als ik het niet doe? (Heeft het echt consequenties, of denk je alleen dat er consequenties zijn)

Als je op alle bovenstaande vragen nee hebt kunnen antwoorden, dan is het alleen een afleiding die je lijst heeft gevuld. Het houd je bezig, maar het voegt geen waarde toe. Streep deze taken door en vier dat je jezelf toestemming geeft om geen tijd te besteden aan dingen die er niet toe doen!

5. Vul je Maandelijkse Takenlijst aan voor Succes

Monthly Reflection Taken
(van https://bulletjournal.com)

Begin met het noteren van de taken die je hebt bedacht tijdens je journaling sessie, omdat dit de dingen zijn waar je het meest mee bezig bent. Ze kwamen als eerste op in je hoofd en zijn waarschijnlijk het belangrijkst.

Migreren van taken
(van https://bulletjournal.com)

Schrijf daarna de taken over die je (na evaluatie van de 3 vragen) moest migreren en nog steeds wilt doen.

Voeg toe vanuit Future log
(van https://bulletjournal.com)

Neem daarna een kijkje in je Future Log om te controleren of er nog taken of afspraken staan die deze maand moeten worden uitgevoerd. In plaats van ze klakkeloos over te nemen, is het verstandig om jezelf opnieuw de vraag te stellen of deze taken of afspraken nog steeds waardevol voor je zijn.
(Controleer ook je andere systemen, als je deze hebt)

5. Geef je projecten aandacht

Wanneer je aan een project werkt, is het verstandig om dit op te breken in kleine stappen. Zet de stappen die je deze maand wilt uitvoeren ook in je maandelijkse takenlijst. Op deze manier boek je voortgang in het project en blijft het overzichtelijk.

Ryder Carroll

“The goal isn’t to get everything done, but how to invest the time in the things that are most meaningful to us”

6. Waardeer je Eigen Tijd: Een Belangrijke Les

Zorg ervoor dat er ook dingen op je lijst staan die niet direct productief zijn, maar wel van waarde, zoals tijd besteden aan je relatie, je gezondheid, sporten en andere ontspanningsactiviteiten. We vergeten vaak onszelf, maar het is essentieel om tijd te nemen voor de dingen die voor ons persoonlijk van betekenis zijn.

In de woorden van Ryder Carroll: “Het doel is niet om alles gedaan te krijgen, maar om de tijd te investeren in de dingen die het meest betekenisvol voor ons zijn.”

Met deze “Monthly Ritual” zul je merken dat je Bullet Journal niet alleen een planner wordt, maar ook een krachtig instrument voor reflectie, groei en bewustwording van hoe je je kostbare tijd wilt besteden. Dus neem de tijd om maandelijks terug te kijken, vooruit te plannen en te prioriteren wat echt belangrijk is in je leven. Happy journaling!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar boven