Notion Voor Beginners - de basis, je bureaublad

Handleiding voor Notion Beginners: Beginnen met Notion!

Hey daar, welkom op mijn blog! Als een enthousiaste Notion-gebruiker, deel ik graag mijn kennis met jou. In deze handleiding verkennen we Notion stap voor stap, zodat jij vol vertrouwen aan de slag kunt gaan met deze krachtige software.


Deze post bevat affiliate links

Wat is Notion en Hoe Werkt Het?

Notion is een online softwareprogramma waarmee je je ideale werkomgeving kunt creëren met pagina’s en databases. Of je nu projecten beheert, een wiki maakt, een dagboek bijhoudt of een leeslijst beheert, Notion heeft voor elk doel een oplossing! Je kunt Notion gebruiken via je browser of door de handige app te downloaden uit verschillende app stores.

Aan de Slag met Jouw Notion Account

Om te beginnen, moet je een Notion-account aanmaken. De gratis versie is meestal voldoende voor de meeste gebruikers. Als je behoefte hebt aan extra functies, zoals grotere bestanden, kun je overwegen een betaald abonnement te nemen. Bekijk de huidige accounttypen op de website. Je kunt een persoonlijk account aanmaken door naar de Notion-website te gaan en te kiezen voor “Probeer Notion Gratis” of “Aan de slag” bij de Persoonlijke versie.

Ontdek Jouw Notion Werkruimte

De Notion-werkruimte bestaat uit twee delen: het menu en de pagina.

Navigeer in het Menu

Aan de linkerkant van je pagina vind je het menu. Je kunt dit in- en uitklappen door bovenaan het menu, rechts van je naam, op het << -symbool te klikken (dit verschijnt wanneer je met je muis in de buurt bent).

Hier vindt je:

Privé: Alle pagina’s waarvan je de eigenaar bent en die je niet deelt.

Gedeeld: Gedeelde pagina’s via e-mail.

workspaces
Workspaces

Werkruimte: Samenwerkingsruimte als je met meerdere personen deelt, of werkruimtes die je zelf hebt aangemaakt.

In het linkermenu vind je ook de zoekfunctie, die je kunt activeren met de sneltoets
CMD/CTRL + P. Hiermee kun je zoeken naar alles in je werkruimte en krijg je een overzicht van je laatst gebruikte pagina’s en zoekopdrachten.

Onderaan vind je het item Updates, met tabbladen zoals Inbox, (Following), All en Gearchiveerd.

In Instellingen & Leden vind je persoonlijke Notion-instellingen, zoals gekoppelde apps en gedeelde toegang. Je kunt hier ook kiezen tussen de lichte en donkere modus en instellen met welke pagina Notion altijd start.

Aan de Slag met Jouw Notion Pagina’s

Met een Notion-pagina kun je van alles. Je kunt de pagina gebruiken als een tekstverwerker met koppen en afbeeldingen, of als een database (waarbij pagina’s weer uit meerdere pagina’s kunnen bestaan). De pagina heeft een eigen menu linksboven in beeld met opties zoals delen, opmerkingen, activiteit en favorieten.

Orde in de Chaos met Notion Databases

Ontdek de kracht van Notion-databases en leer hoe je gegevens kunt ordenen, sorteren en koppelen. Voorbeelden van databases zijn onder andere boekenlijsten en projectoverzichten met gekoppelde taken. Je kunt informatie uit dezelfde database op meerdere pagina’s weergeven en met relaties gegevens samenvoegen. Als je wilt, kun je zelfs formules gebruiken om je data nog persoonlijker te maken.

Bespaar Tijd met Notion Templates

Notion biedt een scala aan handige templates om je werk te versnellen. Onderaan het linker menu vind je een link naar de aangeboden templates. Op de Notion-website kun je gratis templates vinden, en verschillende bouwers bieden ook gratis templates aan. Bekende YouTubers zoals Red Gregory en Thomas Frank hebben gratis templates beschikbaar. Je kunt mijn gratis en betaalde templates vinden op Gumroad. Soms is het de moeite waard om te betalen voor een template, vooral als er complexe formules bij betrokken zijn. Je kunt ze integreren in je eigen systeem.

Optimaliseer Jouw Notion Ervaring

Gebruik de instellingen om jouw Notion-ervaring aan te passen aan jouw voorkeuren. Leer hoe je je account, notificaties en weergavemodus kunt aanpassen. Hiermee maak je jouw Notion-werkruimte nog efficiënter en aangenamer.

Met deze handleiding ben je klaar om Notion te verkennen en je productiviteit naar een hoger niveau te tillen. Veel plezier met het ontdekken van de vele mogelijkheden die Notion te bieden heeft!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar boven