Je To-Do lijst afwerken: Lessen van de Wasmand

Van de week bedacht ik me dat een to-do lijst net zoiets is als de was. Het is niet alleen nooit af, maar je moet ook nog van alles doen voordat je ermee kan beginnen. Hier zijn de lessen die de wasmand mij leert over mijn to-do lijst:

Je moet de was sorteren (organiseren)

sorteren

Als ik de was doe, sorteer ik eerst mijn wasgoed, is het licht, is het zwart of moet het op hoge of lage temperatuur? Dat is ook wat je moet doen met alle dingen op de lijst. Wat zijn de dingen die je op je lijst hebt gezet? Zijn het gedachten? Acties? Je kunt het jezelf makkelijker maken door verschillende stapels te maken van de dingen die op je lijst staan.
In Notion kun je dat doen met properties, door er een label aan te hangen, maar in je Bullet Journal kun je een symbool gebruiken om aan te geven wat een actiepunt op je lijst eigenlijk is.

Wat wil ik morgen dragen? (prioriteren)

kiezen

Wat wil ik morgen dragen? Het is het handigst als je eerst wast wat je als eerste nodig hebt. Geef daarom dus prioriteit aan de stapel die meeste aandacht nodig heeft. Kies items van die stapel om te wassen (of in het geval van je to-dolijst om af te handelen).

Het wassen (doen)

wassen

Je koos je stapel en je koos je item. Maar weet je wat je ermee moet doen? Net als bij een nieuw overhemd, voorkomt het lezen van het etiket dat het tijdens het wassen wordt verruïneerd. Wanneer je een item uit je lijst kiest om uit te voeren, moet je nadenken over wat het is en wat je ermee gaat doen.
Pas als je weet wat je ermee moet doen, kun je het DOEN.

En net als de wasmachine, niet alles kan er in één keer in. Dit geldt dus ook voor je to-do lijst, je zult nooit alles kunnen doen in één keer.

Het drogen (afwachten)

drogen

Soms zijn er taken die jij niet kunt doen, maar die een ander voor je moet doen. Dit is net als het drogen. Je moet erop wachten, wachten tot het klaar is. Je kunt wel af en toe voelen, de ander een vraag stellen of het al klaar is, maar toch moet je wachten tot het af/droog is.

Het opbergen (afronden)

opbergen

Wanneer je klaar bent met de taak of het item op de lijst, verwijder je het van de lijst. Je kunt deze stap zien als je was opbergen! En zo begint de hele cyclus weer van voor af aan.

Conclusie

Vind je ook niet dat het afwerken van je to-do lijst op het doen van de was lijkt? Het gaat om het voorbereiden, weten wat je moet doen. Het uitvoeren, doen wat je kan doen en het afronden: tevreden zijn met hetgeen wat je vandaag hebt gedaan.

Je todo lijst kan net zo groot zijn als je berg(en) was, maar als je elke dag een beetje doet, dan komt het goed!!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar boven