Hoe gebruik je de GTD horizonnen in de dagelijkse praktijk?

In deze blogpost wil ik je laten zien hoe je de GTD horizonnen kunt toepassen in de praktijk. Voor wie ze nog niet kent, zal ik eerst een korte uitleg geven wat ze inhouden. Daarna heeft ik je voorbeelden hoe je de horizonnen gebruikt bij het plannen en uitvoeren van taken en projekten. We beginnen met een uitleg over de verschillende horizonnen en wat ze precies inhouden. Daarna geven we voorbeelden van hoe je deze horizonnen kunt gebruiken bij het plannen en uitvoeren van taken en projecten. Tot slot nog enkele handige tips en tricks om deze horizonnen effectief toe te passen in jouw dagelijkse praktijk. Veel succes!

GTD horizonnen

Horizon 1: Acties

Het eerste horizon is het niveau van acties. Dit is het niveau van DOEN, het is een lijst van alle taken en acties die je moet uitvoeren om je doelen te bereiken.

GTD Horizonnen

Horizon 2: Projecten

Het tweede horizon is het niveau van projecten. Dit zijn al je projecten die je moet voltooien om je doelen te bereiken. Projecten zijn meestal een stuk ingewikkelder, omdat ze bestaan uit meerdere acties. Daardoor hebben ze wat meer planning en organisatie nodig dan losse klusjes.

Horizon 3: Verantwoordelijkheden

Het derde horizon is dat van de verantwoordelijkheden en interesses. Waar ben jij verantwoordelijk voor en waar liggen je interesses. Aan deze verantwoordelijkheden zijn de meeste taken en projecten gekoppeld die je uitvoert. Wanneer je weet wat je (echte) verantwoordelijkheden zijn, dan weet je ook waar je je prioriteiten in je projecten en taken moet leggen.

Horizon 4: Doelen

Het vierde horizon is het niveau van doelen. Dit zijn de lange termijn doelen die je wilt bereiken in je leven en carrière. Deze doelen zijn vaak breder en algemener dan projecten en hebben planning nodig om bereikt te worden.

Horizon 5: Visie

Het vijfde horizon is het niveau van visie. Dit omvat je overkoepelende doelstellingen en idealen in het leven. Dit niveau is belangrijk omdat het je helpt om te begrijpen waarom je doet wat je doet en wat je uiteindelijke doel is.

Horizon 5: Levensmissie

Het zesde en laatste horizon is het niveau van leensmissie. Dit zijn je waarden van het leven, wat je belangrijk vind en wat je wilt bereiken op de lange termijn. Dit niveau is belangrijk omdat het je helpt om te begrijpen waarom je bestaat en wat je uiteindelijk wilt bereiken in het leven.

Toepassen van GTD horizonnen in de praktijk

Nu je weet hoe de GTD horizonnen ook alweer in elkaar zitten, gaan we kijken hoe je ze in de praktijk kunt gebruiken.

Acties

Voorbeeld Project Pagina

Bij het plannen van acties kun je gebruik maken van de andere horizonnen om te bepalen welke taken prioriteit hebben en welke niet. Bijvoorbeeld, als een taak onderdeel uitmaakt van een project, heeft het waarschijnlijk meer prioriteit dan een taak die nergens aan gerelateerd is. De acties bepalen je dagelijkse to-do lijst.
Dit kan dus in de vorm zijn van een daily in de Bullet Journal of een item in je digitale to-do lijst, zoals Notion

Projecten

Bij het plannen van projecten is het belangrijk om na te denken over hoe het project past in je overkoepelende doelen, verantwoordelijkheden of visie. Dit kan je helpen om te bepalen welke projecten prioriteit hebben en welke niet.
Ook projecten kun je in je Bullet Journal bijhouden, dit is een van de verzamelingen pagina’s. Op deze pagina kun je de taken brainstormen die je moet doen en deze controleer je dagelijks/wekelijks om te zien wat de volgende stap is die je kan uitvoeren. Deze zet je dan in de daily van de volgende dag.
In een digitale omgeving (zoals Notion) kunnen de taken verschijnen als de vorige taak is afgerond. Maar ook hier is hebt verstandig om wekelijks je projectenlijst te controleren of je niets gemist hebt.

Verantwoordelijkheden & interesses

Zorg dat alles wat je doet een relatie heeft met je verantwoordelijkheden. Want als het niet je interesse heeft en niet jouw verantwoordelijkheid… dan is het vast geen taak die van jou hoort te zijn.

Doelen

Doelen die je hebt moeten passen bij je visie of levensmissie. Ook dit helpt je bij het bepalen van doelen en welke doelen op dit moment prioriteit hebben. Doelen kunnen bestaan uit een aantal projecten of acties, maar ook uit gewoontes. Een mooie manier van het bijhouden van gewoontes in je Bullet Journal is de Habit Tracker.

Visie en Levensmissie

Hoewel het moeilijker kan zijn om deze horizonnen direct te vertalen naar acties en projecten, is het belangrijk om regelmatig na te denken over je visie en levensmissie. Dit kan je helpen om te bepalen of je op de juiste weg bent en om te bepalen of je je focus moet verleggen. Door je doelen en daarmee je projecten en acties vorm te geven kun je de route naar je visie en levensmissie bepalen. Wat vind jij belangrijk in het leven en waarom? Wanneer je je waarden weet, is het ook makkelijker om beslssingen te nemen.

Conclusie

Door de GTD horizonnen toe te passen in je dagelijkse praktijk, kun je beter prioriteiten stellen en efficiënter werken aan je doelen en projecten. Door regelmatig na te denken over je visie en bestemming, kun je er ook voor zorgen dat je op de juiste weg bent om je levensmissie te vervullen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar boven